Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

Sint Joris Rik Competitie, ronde 9

De 9e ronde was wederom een kaartavond met een record. Dit keer hadden we maar liefst 9 afvallers, ook deze keer niet te verwarren met kaarters die aan het lijnen zijn. Hadden we vorige keer 34 kaarters in huis, deze keer hadden we een groep van 25 kaarters. Overigens nog steeds een mooi aantal en goed voor een zeer gezellige avond.

Lees meer »

8e ronde Sint Joris Rik Competitie, de avond van de records!

De 1e kaartavond van 2020 was een avond waarop diverse records sneuvelden. Iets voor 8 uur was het nog rustig in ons gildehuis. Normaal zit het gildehuis om kwart voor 8 al aardig vol dus was het de vraag of iedereen wel wist dat het vandaag kaarten was. Maar om iets over 8 stroomde het volk binnen en om kwart over 8 stond de teller op 32 kaarters, 8 riktafels!! Daarmee was het record van het meeste aantal kaarters op een avond verbroken.

Lees meer »

6e ronde kaartcompetitie

Normaal gesproken staan er altijd wel enkele Draken in de top 5 van de kaartranglijst, maar dit jaar kunnen de Draken geen potten breken. De maat was vol en op een geheime locatie (waarschijnlijk het Drakenhol) maakten ze snode plannen om weer terug te komen aan de top. Kees van Haaren moest zich opofferen. Afgelopen donderdag trok Kees er in alle vroegte met zijn tractor en bladzuiger op uit om zogenaamd het blad in de gemeente Oirschot op te zuigen. Toevallig lagen alle huizen van de kaarters op zijn route. Met als gevolg iedereen veel te vroeg wakker en waarschijnlijk dus met een suffe kop ’s avonds bij het kaarten, althans dat was de bedoeling.

Lees meer »