Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

KKW 2019

De Kruisboog Kwartet Wedstrijden 2019 (hand- en kruisboogwedstrijd voor niet-gildeleden in 4-tallen) zitten er weer op. Onder het genot van een drankje en een lekkere versnapering werden gistermiddag /-avond de laatste spannende schoten gelost.

Lees meer »

Zomeravondmarkt

Op 13 juni 2019 nam ons gilde voor het eerst deel aan de Zomeravondmarkt in Oirschot. Helaas begon de avond met een stevige regenbui, waarna het enigszins opklaarde en het toch nog een droge markt kon worden, het had alleen een paar graden warmer mogen zijn.

Lees meer »