Home » Nieuws

Nieuws

Mrt. 2018

Als er een profcompetitie bestond voor rikkers, dan adviseren we Jan Lunenburg om daaraan mee te gaan doen. Ook in de voorlaatste ronde behaalde hij weer pluspunten, 85 maar liefst! Als Jan in de laatste ronde ook nog pluspunten scoort is dat een unicum. Tot nu toe is het nog nooit iemand gelukt om iedere kaartavond met pluspunten te eindigen.

De strijd om de andere ereplaatsen blijft spannend. Wim Bekkers zakt weg uit de top 3, terwijl Jan van Overbeek een eindsprint inzet en ineens van plek 7 stijgt naar plek 4 met uitzicht op een betere positie.  Voor de plaatsen 2 en 3 zijn er nog 4 kanshebbers, dat wordt spannend.

 

Donderdag 22 maart is de laatste kaartavond van het seizoen. De ranglijst is nu opgemaakt op basis van de regels. Dit houdt in dat je maximaal 3x afwezig mag zijn om mee te dingen naar de hoofdprijzen. Dat wil niet zeggen dat als je hoort bij de andere categorie, je geen kans hebt op één van de mooie prijzen.

 

Graag zien we iedereen terug op donderdag 22 maart aanstaande. De laatste ronde met aansluitend direct de prijsuitreiking. De koffie staat om 20.00 uur weer klaar!!

 

 

Lees meer »
Feb. 2018

Alhoewel er over ronde 11 weinig te vertellen is, deed Cees Meurs (trotse drager van de rode lantaarn) het dringende verzoek aan de schrijver om toch weer een stukje te schrijven.

Op een enkele uitzondering na waren de tafels zo verdeeld dat het goed gelijk op ging. Uitschieter daarin was Rene Graafmans. Hij snoepte van zijn tafelgenoten Cor Spanjers, Theo van de Moosdijk en Rien van Ruremonde zoveel punten af dat hij een monsterscore behaalde van 164 punten!! Helaas was dat net niet genoeg om het jaarrecord over te nemen, dat met 167 punten in handen is van Wim Bekkers.

 

De strijd om de 2e en 3e plek blijft spannend. Kees van Haaren, Hans Smetsers en Wim Bekkers lijken hiervoor de beste papieren te hebben. Één van hen zal uiteindelijk buiten het podium blijven en genoegen moeten gaan nemen met een ‘kleurloze’ 4e plek. Maar voor het zover is moet er nog 2x gekaart worden.

 

De volgende kaartavond is donderdag 8 maart. Om 20.00 uur staat de koffie weer klaar.

We zien jullie dan weer graag in ons gildehuis.

Lees meer »

Telefoontjes, appjes, e-mail, de schrijver ontving vele verontrustende vragen waarom de laatste stand van het kaarten nog niet op de website stond. Onze schrijver is een fervent skiër en had zich ingeschreven voor het grootste (winter)sportevenement op aarde. Onderweg naar Pyeong Chang is hij echter in Ellmau (Oostenrijk) blijven steken en heeft toen daar de lange latten maar ondergebonden. Vandaar de vertraging.

De vraag naar de stand is overigens wel bijzonder. Het begint namelijk een eentonig verhaal te worden, Jan Lunenburg blijft maar scoren. De achtervolgers lieten allemaal punten liggen waardoor de voorsprong van Jan nu wel erg groot is geworden. Er moet haast een wonder gebeuren wil iemand Jan nog van de koppositie af krijgen.

 

De strijd om de andere ereplaatsen blijft ongemeen spannend. Het lijkt er op dat deze strijd gestreden gaat worden door Kees van Haaren, Wim Bekkers, Hans Smetsers, Jos van de Schoot, Theo van de Moosdijk en Gerard Spanjers. Het beloven dus nog enkele spannende kaartavonden te worden.

 

Onderaan de ranglijst lijkt de spanning ook verdwenen. Cees Meurs (vraagt overigens iedere keer of ik iets over hem wil schrijven) staat ver onder aan en lijkt haast niet meer van de laatste plek af te krijgen. Maar Cees kaart net als vele anderen met de Olympische gedachte; meedoen is belangrijker dan winnen. Een mooie gedachte die we ook bij de Guld hanteren. Dat maakt de sfeer en verbroedert, dat houden we er zeker in.

 

De volgende kaartavond is op donderdag 22 februari. Om 20.00 uur staat de koffie weer klaar. Graag tot donderdag.

Lees meer »

Het afgelopen jaar hebben de vier Oirschotse gilden samengewerkt aan het opstellen van het zogenaamde Mixta rapport. Het Mixta rapport bevat alle gebruiken en afspraken die de vier Oirschotse gilden hebben met de parochie R.K. Sint-Odulphus van Brabant te Oirschot.

Van oudsher hebben alle schuttersgilden van Brabant, dus ook de Oirschotse gilden, een nauwe band met de Rooms Katholieke kerk. Ondanks dat gilden en het geloof verder van elkaar lijken af te staan dan vroeger het geval was, hebben alle Oirschotse gilden een bijzondere en hechte band met de parochie, in het bijzonder met pastoor Spijkers en pastor van Nunen.

 

De wens van zowel de gilden als ook van het pastorale team, ingegeven door de vorige Bisschop Mgr. Hurkmans, was om alle afspraken en gebruiken ook voor de toekomst vast te leggen, zodat de onderlinge band gewaarborgd blijft.

Door een prettige onderlinge samenwerking is dit gelukt en is eind december het rapport aan pastoor Spijkers aangeboden.

 

Ook vanuit het bisdom was er bijzondere interesse in dit rapport en op woensdag 31 januari hebben Ruud Rijcken, Leo Schellekens, Wim van de Biggelaar en Sjef Vingerhoeds namens de Oirschotse gilden het rapport aangeboden aan Bisschop Mgr. de Korte. Onder het genot van een heerlijke kop koffie had men samen met de Bisschop en zijn secretaris, de heer Van Genugten, een goed gesprek over de gilden en wat het gildeleven inhoudt. De Bisschop gaf zelfs een rondleiding in zijn woning aan de Parade in Den Bosch, wat een grote indruk achterliet. Alleen al dat iemand een aantal ‘vreemdelingen’ zomaar een inkijkje geeft in zijn privéleven.

 

De Oirschotse gilden bedanken Mgr. de Korte en de heer Van Genugten voor de gastvrijheid! En bij de Oirschotse gilden bent u altijd van harte welkom.2018-01-31-PHOTO-00000054.jpg2018-01-31-PHOTO-00000052.jpg

Lees meer »
Jan. 2018

Jaarlijks wordt in januari geschoten om het 'Piet Schellekens wisselschild'. Ondanks dat deze verschieting nog maar vanaf 2011 op de kalender staat, is dit inmiddels een traditionele verschieting.

Thomas van Laarhoven wint 'Piet Schellekens wisselschild'

Het is de eerste schietwedstrijd van het jaar voor de schutters van de Oirschotse gilden, tevens bedoeld om elkaar een goed nieuwjaar te wensen.

Sint Joris had 3 deelnemers: Toon Verhagen Aad Schakel en Thomas van Laarhoven. Thomas was uitgerust met een nieuwe boog, gemaakt door collega gildebroeder Jos Vingerhoets.
Iedereen weet dat Thomas altijd een geducht tegenstander is, maar met een speciaal op maat gemaakte boog kan heel Brabant vanaf nu bevreesd zijn voor zijn schietkunsten.
Thomas zegevierde na een spannende kamp met Leo Schellekens waarbij het pistoolschot de beslissing bracht en daarmee is zijn eerste overwinning van dit jaar een feit.

Thomas, van harte gefeliciteerd met deze overwinning en succes het komende schietseizoen!

Lees meer »

De eerste kaartavond van 2018 zit er op. 22 kaarters en 10 darters zorgden voor een gezellige opening van het kaart- en rik jaar.

Al rondenlang staat Jan Lunenburg eenzaam aan de top van het klassement.

Echt alles is er aan gedaan om hem uit zijn evenwicht te brengen. Maar op Jan Luun staat geen maat, hij is de keizer van het kaarten, de Messi onder de rikkers. Terwijl achtervolgers Janus van Hout en Hans Smetsers het af lieten weten, haalde Jan weer een prachtige score.
Alleen Wim Bekkers kan een beetje in zijn spoor blijven en Kees van Haaren sluipt langzaam richting top 3.

We zijn pas net over de helft van de competitie, dus er kan nog van alles gebeuren. Zoals altijd wordt er bij de guld niks zomaar weggegeven, dus de komende weken zal de strijd om de punten hevig blijven.

De volgende kaartavond is op donderdag 25 januari. Vanaf 20.00 uur staat de koffie weer klaar.

Lees meer »
Dec. 2017

Na een lange kerst met veel eten en drinken, waren de meesten opgelucht dat ze er weer even 'uit mochten'. Met 25 kaarters en een grote groep darters was het afgelopen donderdag weer 'volle bak'.

De koploper van de rik competitie, Jan Luun, was de grote afwezige en dat gaf de achtervolgers de kans om het gat kleiner te maken.

En dat deden ze ook. Hans Smetsers, Wim Bekkers en Janus van Hout maakten geen fouten, haalde een positieve score en verkleinden het gat.

Een bijzondere prestatie behaalde Cees Meurs. Het gebeurt wel eens dat iemand een uitschieter in de plus of de min heeft, maar een score van 176 in de min, is echt een unicum. Daardoor duikt hij van een 22e plaats naar de voorlaatste plek op de ranglijst. We gaan er van uit dat Cees hier niet al te lang over in de put zit en zich volgende keer weer herpakt. Hier is de stand te vinden.

De volgende kaartavond is in het nieuwe jaar, op donderdag 11 januari.

Iedereen een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2018, tot volgend jaar!

Lees meer »

In een pas geverfd gildehuis hadden we gisteren de 6e kaartavond van het seizoen.

Het is goed te zien dat het verschil tussen de koploper, Jan Lunenburg, en zijn vijf achtervolgers is verkleind. We zijn er inmiddels wel achter.

Zet Jan Luun aan een tafeltje met echte kaarters, dan moet hij het vooral hebben van een verdwaalde aas (of 2) zodat hij kan meeliften op de rik van zijn maat. Toch zullen we er nog een zware dobber aan hebben om hem van de eerste plaats te stoten.

De verschillen tussen de nummers 2 en 5 blijven erg klein. Een slechte dag en je verdwijnt uit de top, dus hier worden nog veel verschuivingen verwacht. Het blijft spannend.

In 2017 is er nog één kaartavond. Op donderdag 28 december is iedereen weer welkom om na een 'zware kerst' lekker uit te komen buiken en een potje te kaarten. Zoals gebruikelijk staat de koffie weer rond een uur of 8 klaar.

Voor iedereen alvast heel fijne feestdagen en tot 28 december!

Klik hier voor de stand.

Lees meer »

De benaming 'hok' klinkt nogal oneerbiedig. Maar kijkend naar het resultaat van onze inspanningen van het afgelopen weekend is het woord huiskamer in de titel meer dan terecht.

Ons gildehuis is al jaren een fantastisch onderkomen en met z'n allen zijn we er nog steeds trots op dat we dit onderkomen in 2011 geheel op eigen kracht hebben kunnen bouwen. Iedereen was het er over eens dat er meer 'huiselijke sfeer' moet komen. Hierover is veel vergaderd en nog meer gesproken, maar deze week gingen we dan toch aan de slag. Onze eigen binnenhuis- en kleur styliste Claudia Bos adviseerde de werkgroep Huisvesting over kleur, inrichting en diverse aanpassingen. Één van de belangrijkste aspecten uit het plan van Claudia is de grijze wanden te voorzien van een kleur. Onze net ingeboonde huisschilder Sjaak Smits was direct enthousiast. Een planning werd gemaakt en in de kerstvakantie zou het gaan gebeuren. Het enthousiasme was zo groot dat de planning zelfs werd vervroegd.

Afgelopen vrijdag is gestart met schilderen. Het was de bedoeling om in 2 dagen de grote binnenruimte te texen. Het ging zo goed dat inmiddels ook de keuken klaar is en een begin is gemaakt met de toiletgroep.

Het resultaat is fantastisch, zie daarvoor ook de foto's. De komende week wordt de rest getext en de komende weken wordt ook gewerkt aan de andere plannen voor een sfeervol gildehuis.

De start is gemaakt en dat belooft veel voor het eindresultaat.
Alle werkers nogmaals hartelijk dank voor de inzet, ook voor de inzet die nog komen gaat.huiskamer2.jpghuiskamer3.jpghuiskamer7-1.jpg

Lees meer »

Het gildehuis was te klein. Met maar liefst 27 kaarters en 4 darters was het puzzelen met de tafels om iedereen een plekje te geven. Alhoewel het stellig werd ontkend, kwamen de meesten waarschijnlijk af op de aangekondigde Sinterklaasprijzen.

Cor Maandonks had in de 1e ronde al prachtige kaarten in handen, kon misèren, deed dat ook en won daarmee de 1e prijs van de avond.

Jan Lunenburg toonde wederom zijn klasse en had de hoogste score van de avond. Hij won deze avond zelfs 2 prijzen en gaat ook nog eens royaal aan kop in de competitie.

Hopelijk gaat Jan snel inzien dat het een gezelschapsspel is.wink

Ver achter Jan Lunenburg komt een drietal kaarters dat mee gaat strijden om de andere 2 ereplaatsen. Maar het verschil met de achtervolgers op de plaatsen 5, 6  en 7 is klein, waardoor hier nog veel zal verschuiven.

Klik hier voor de stand!

De volgende kaartavond is donderdag 14 december.

De koffie staat om 20.00 uur weer klaar. Tot dan!

Lees meer »

Agenda