SCHIETCOMPETITIE ST JORIS GILDE OIRSCHOT 2024

Het Sint Joris Gilde uit Oirschot houdt op donderdagavond in de maanden april tot en met september de eigen schietcompetitie die

gehouden wordt op het gildeterrein Vondervoorthof, aan de Heersdijk .

 

 1. De belangrijkste doelstelling van de schietcompetitie is de kunst van het kruisboogschieten en onderlinge vriendschap te bevorderen. Sportiviteit en vriendschap moeten de belangrijkste uitgangspunten zijn de deelname aan de schietcompetitie te stimuleren en de voldoening te geven die men er van verwacht. De score en inzet van de deelnemers kunnen een indicatie zijn voor het samenstellen van de verschillende viertallen ten behoeve van wedstrijden op gildefeesten en andere evenementen. De hoogste vier schutters van klasse A zullen als eerste voorgedragen worden om in het eerste viertal te schieten mits ze gekostumeerd zijn.
 2. De schietcompetitie start op de eerste donderdag van april en eindigt op de laatste donderdag van september. We beginnen op donderdag 4 april vanaf 18.00 uur ivm het vroeg donker worden, daarna weer vanaf 18.30 uur.
 3. Aan de schietcompetitie mogen alleen leden van het Sint Joris Gilde te Oirschot deelnemen.
 4. De deelnemers worden ingedeeld in twee klassen. De indeling wordt gebaseerd op de gemiddelde score van het afgelopen jaar en wel als volgt; 
  1. Klasse A meer dan 16 treffers gemiddeld
  2. Klasse B minder dan 16 treffers gemiddeld.
 5. Er worden in totaal 20 pijlen geschoten op vijf verschillende bomen:
  1. Boom 1: 4 gewone schoten diameter wip 70 mm
  2. Boom 2: 4 gewone schoten diameter wip 70 mm
  3. Boom 3: 4 gewone schoten diameter wip 70 mm
  4. Boom 4: 2 gewone schoten en 2 schouderschoten diameter wip 70 mm
  5. Boom 5: 4 schouderschoten  diameter wip 60 mm
 6. Degene met het hoogste aantal treffers in zijn klasse aan het einde van het seizoen is de winnaar van zijn klasse. Bij een gelijk aantal treffers volgt er op de gebruikelijke wijze een kamp. Per jaar zullen er ca zes series komen te vervallen. De verval series zijn dagen dat de schutter niet aanwezig was of als men genoeg dagen aanwezig was zullen de slechtst geschoten series vervallen.
 7. Om 20.00 uur of eerder wordt er begonnen met het afkampen van de dagkampioen, Iedereen mag hier weer aan meedoen. De kamp gaat in de volgende volgorde: 
  1. Boom 3: 1 schouderschot op wip van 70 mm 
  2. Boom 2: 1 schouderschot op wip van 70 mm 
  3. Boom 1: 1 schouderschot op wip 70 mm 
  4. Oude gildeboom: 1 schouderschot op wip van 70 mm 
  5. Gildeboom: 1 schouderschot op wip van 70 mm 
  6. Schutters die 5 x schouder raak geschoten hebben gaan links om rond de gildeboom met eerst 4 x schouder. Daarna overleggen de resterende schutters met elkaar over het vervolg. Indien 1 schutter door wil gaan met pistool dan gaat dit voor op bv. schieten op afstand.
 8. Het gilde zal voor de winnaar van klasse A, B en voor de schutter met het meeste aantal punten van de dagkampioen een schildje beschikbaar stellen.
 9. Inschieten voor de wedstrijd dient te gebeuren op de gildeboom als de wedstrijd begonnen is zodat men de schutters niet hindert met het schieten van hun serie.
 10. Bij slecht weer kan door de coaches de wedstrijd afgelast of nietig verklaard worden.

 

Oirschot, April 2024