Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

Hartelijk dank!

In het kader van Rabo Club Support hebben de leden van Rabobank de afgelopen weken hun stem uit kunnen brengen op zijn/ haar favoriete vereniging. Onder de noemer ‘Samen delen we de winst’ was iedere stem geld waard en werd er in Oirschot ruim € 68.000,- uitgereikt aan de ruim 100 deelnemende verengingen.

Lees meer »

2e Ronde Sint Joris Rik Competitie

Het was afgelopen donderdag weer ‘volle bak’, met ook weer enkele nieuwe gezichten. Het is dit jaar goed opletten, want de kaartavonden zijn niet iedere keer om de week. De planning is dit jaar iets anders, dus kijk goed naar de agenda op de website van de guld.

Lees meer »