Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

Sint Jorisdag 23 april 2020

Op 23 april 2020, Sint Jorisdag, hebben wij met een klein groepje gildebroeders de ouderen, welke huizen in het verzorgingshuis Joriszorg in Oirschot een hart onder de riem gestoken met een kort optreden.

Lees meer »

Geboortenieuws

Margot Vingerhoets laat ons weten dat Margot en Rien Schilders op 6 februari de trotse opa en oma zijn geworden van een kleinzoon. Voluit heeft hij de naam Thomas Joris Klahran gekregen. Margot laat weten dat hij niet is vernoemd naar de beste 2 schutters van ons gilde 😉. Maar wel heel bewust de 2e naam Joris heeft gekregen, vanwege de herinnering aan ons Sint Joris Gilde en aan de Sint Jorisstraat in Middelbeers waar de familie veel herinneringen aan heeft. De naam Klahran betekent moedig in het Thais. Als hij op zijn opa lijkt, zal het zeker een moedige vent worden.

Lees meer »

10e ronde Sint Joris Rik Competitie

Auwww, dat deed zeer. In een rechtstreeks duel liet Jan van Overbeek zijn concurrent Rene Graafmans zien wat kaarten is. Jan scoorde 115 punten, terwijl Rene 46 minpunten moest accepteren. Puur geluk volgens Rene, maar als je al vanaf de tweede week bovenaan staat, zal het wel meer zijn dan alleen geluk. Aan een andere tafel scoorde een andere concurrent van Jan, Toine van Hout, ook minpunten en daardoor verruimt Jan zijn voorsprong en staat nu  178 punten voor op de nummer 2 van de ranglijst.

Lees meer »