Voor u gelezen!

Gelezen in de nieuwsbrief van oktober van de Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot, geschreven door Anton Neggers:

 

De vier Oirschotse gilden houden jaarlijks vier wedstrijden om het Gemeentewisselschild en het Heemkundewisselschild. Schuttersgilden zijn het fraaiste voorbeeld van levend erfgoed: ontstaan in de middeleeuwen hebben ze eeuwen met oorlogen en crisissen overleefd om anno 2018 nog steeds een rol in het gemeenschapsleven van Oirschot te spelen.


De laatste wedstrijd van 2018 werd geschoten op 1 september. Navraag op het schietterrein van O.L. Vrouwebroederschap leerde dat niemand precies de geschiedenis van het Heemkundewisselschild kende. Vandaar dat ik het boek van Henk van Hout over Sint Joris Gilde Oirschot heb geraadpleegd.


In 1967 schenkt heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot voor het eerst een wisselschild aan de Oirschotse gilden. Het schieten om het schild vindt plaats tegelijkertijd met het schieten om het Gemeentewisselschild, dat al sinds 1932 bestaat. Voor het Heemkundewisselschild stellen de gilden hun vier meest getalenteerde aankomende schutters op.


Het Heemkundewisselschild werd in 2018 gewonnen door Gilde Sancta Barbara met 85 punten. Als Sancta Barbara volgend jaar weer wint mogen ze het schild houden.

Het is een goede zaak dat het wisselschild de heemkundekring verbindt met de schuttersgilden van Oirschot. Zo leveren we met elkaar een bijdrage aan het levend houden van de traditie.


Anton Neggers
Voorzitter