Nieuwe koning Martien van Loon

Na een spannende kamp tussen Pieter Smits, Martien van Loon en Thomas van Laarhoven mag Martien van Loon zich opnieuw koning noemen van Sint Joris Gilde Oirschot.

 

Zoals gebruikelijk begon onze jaarlijkse teerdag met een mis bij het Antoniuskapelletje, waarbij ook de weergoden werden verzocht om voor mooi weer te zorgen. Na de mis zijn we met zijn allen vertrokken naar 't Zand om daar te genieten van de koffietafel.

 

Na het zingen van het gildelied, werden de jubilarissen Cor Spanjers (40 jaar lid) en Erik van Hout, Toon Oomen, Joris van Esch, Hans Smetsers en Ben der Kinderen (allen 25 jaar lid) gehuldigd. Vervolgens trokken we naar Pieter Smits, om onze koning Rien van Ruremonde en vaandrig Sjef Vingerhoeds uit te halen. De weergoden hadden onze gebeden inmiddels gehoord en de temperatuur was al opgelopen naar een graad of 25, dus een lekker koud biertje ging er wel in.

 

Hierna zijn we vertrokken om onze hoofdman Toine van Hout bij hem thuis uit te halen, na toch wel een kwartiertje te hebben gelopen en inmiddels toch wel tropische temperaturen werd veelvuldig de schaduw opgezocht om te genieten van een radler.

 

Korte tijd later was het tijd om te vertrekken naar ons gildeterrein, om te gaan strijden voor het koningschap van ons gilde, per slot van rekening ging het daar op deze dag toch om. Het koningschieten bij ons gilde gaat als volgt: de koning begint met het schieten van 1 pijl en vervolgens mogen de leden op volgorde van lidmaatschap ook allemaal 1 pijl schieten, dit wordt herhaald totdat iedereen 3 pijlen heeft geschoten. Mocht de koning een pijl hebben gemist in de eerste serie dan krijgt hij een herkansing om 3 pijlen te schieten. Iedere gildebroeder die hierna 3 keer heeft raak geschoten, doet mee aan de kamp.

 

In de eerste serie van 3 pijlen had onze koning Rien van Ruremonde 2 schoten gemist, dus kreeg hij een herkansing, om keizer te worden moest hij deze herkansing dus met beide handen aangrijpen. Helaas ging het bij het tweede schot mis. En dit betekende dus ook geen derde keizer in de lange historie van ons gilde.

 

Uiteindelijk bleven er 5 gildebroeders over met 3 rake pijlen te weten Pieter Smits, Martien van Loon, Peter Berkmortel, Joris Vingerhoeds en Thomas van Laarhoven. Uiteindelijk bleek dus Martien van Loon over de sterkste zenuwen te beschikken en schoot voor de tweede keer koning (hij was eerder al koning in de jaren 1994-1998.

 

Klik op de foto om het artikel uit het Eindhovens Dagblad te lezen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.