Gelezen in het weekjournaal!

Eens in de vier jaar schiet Sint Joris om een nieuwe koning en daar gaan altijd maandenlange  speculaties aan vooraf over wie er voor het koningschap gaat. Bij Sint Joris is nooit bekend wie voor deze eervolle titel gaat schieten en als je toevallig ook maar een keer gaat oefenen ben je direct ‘verdacht’. 

 

Op maandag 28 mei was het dan eindelijk zover, tijdens de jaarlijkse teerdag stond het koningschieten op het programma. Toch moesten de kandidaten geduld hebben. Traditiegetrouw begint de teerdag met een heilige mis bij het Sint Antoniuskappelletje in Straten, gevolgd door een stevig ontbijt bij ’t Zand. Na het ontbijt worden de jubilarissen gehuldigd en trekt het gilde in vol ornaat door de straten van Bijsterveld en Straten om de koning, vaandrig en hoofdman thuis ‘uit te halen’, die dan de verplichting hebben om het gehele gilde te trakteren. Onder het genot van een goed glas bier worden dan de mogelijke kandidaten besproken en wordt de spanning nog verder opgevoerd.

Dit jaar was de spanning extra groot, want pas voor de derde keer in haar 476-jarige bestaan zou Sint Joris een keizer kunnen krijgen. Rien van Ruremonde kon opvolger worden van de vorige keizers, Peter Maertens (1616) en Harrie Smits (1986). Hij hoefde alleen nog maar voor de derde achtereenvolgende keer koning te schieten. Rien heeft zijn ambities nooit voor zich gehouden, maar als er in al die eeuwen nog maar 2 keer een keizer is geweest zal het toch echt heel moeilijk zijn om drie keer achter elkaar koning te schieten.

 

Om circa half 2 kwam het gilde aan op het gildeterrein Vondervoorthof waar het publiek al in grote getale stond te wachten. Speciaal voor deze gelegenheid had gildesmid Sjef Vingerhoeds een nieuwe schutsboom gemaakt die na de diverse plichtplegingen werd ingezegend door pastoor Spijkers. ‘Bevrijd van al het kwaad’ kon hierna de wedstrijd beginnen en de regerend koning mocht als eerst starten met een serie van 3 pijlen. Zowel het eerste als het tweede schot werden door Rien gemist. Maar als koning heb je het recht om een extra serie te schieten, dus toch nog een kans. Het eerste schot was raak, maar toch werd Rien overmand door de zenuwen, hij mistte en zag zijn droom aan hem voorbijgaan.

 

Van alle deelnemende gildebroeders bleven er vijf over met een volle serie en gingen in een onderlinge kamp de strijd met elkaar aan. Al snel waren er 3 afvallers en bleven Thomas van Laarhoven en Martien van Loon over. Ze gaven elkaar weinig toe en bleven lange tijd alles raken.  Martien van Loon, die ondanks alle speculaties op geen enkel lijstje voorkwam, hield het langste zijn hoofd koel en werd voor de tweede keer koning van Sint Joris. Voor Martien en zijn familie een bijzonder mooi moment, want nog maar twee weken geleden overleed zijn vader en gildebroeder Henk van Loon. Henk was een van de beste schutters die Sint Joris ooit heeft gehad en zei vaak dat hij onder de schutsboom wel regelde wie de wedstrijd zou winnen. Zou Henk van bovenaf de hand hebben gehad in de overwinning van zijn zoon Martien?

 

Het is Martien en zijn vrouw Agnieszka van harte gegund en Sint Joris is trots op de nieuwe koning!