Koningschieten bij Sint Joris Gilde Oirschot

Op 28 mei aanstaande viert het Sint Joris gilde haar jaarlijkse teerdag. Dit jaar is dat een bijzondere teerdag, want het 4 jaarlijkse koningschieten staat op het programma. Omdat de huidige koning,  Rien van Ruremonde, inmiddels 2 achtereenvolgende termijnen koning is, kan de unieke situatie ontstaan dat Rien keizer wordt van het gilde. Er is nog één obstakel; eerst moet Rien wel voor de 3e achtereenvolgende keer koning schieten.

 

Is een keizer binnen het gilde iets unieks? Ja dat is het zeker, het schijnt bijzonder moeilijk te zijn om 2 keer achter elkaar koning te schieten, laat staan 3 keer. De geschiedenis van het Sint Joris Gilde laat dit ook zien. In het 476 jarig bestaan heeft het gilde nog maar 2 keer een keizer gehad. De eerste keizer was Peter Maertens. Er is niemand meer die dit heeft meegemaakt, want hij schoot zich in 1616 tot keizer. Bij de huidige generatie gildebroeders is de 2e en laatste keizer nog zeer goed bekend. Dat was Harrie Smits die van 1986 tot aan zijn overleiden in 2003 keizer was van het Sint Joris Gilde.

 

Aan Rien van Ruremonde dus de unieke kans om de 3e keizer in de historie van het Sint Joris Gilde te worden. Het belooft een spannende strijd te worden. Bij het Sint Joris Gilde is vooraf nooit bekend wie er kandidaat zijn voor het koningschap. Maar de laatste weken en zelfs maanden wordt er door diverse gildebroeders al flink geoefend, dus Rien krijgt het niet cadeau.

 

Iedereen is van harte welkom om het koningschieten te komen aanschouwen, de kandidaten aan te moedigen en de nieuwe koning en eventuele nieuwe keizer te feliciteren. Het traditionele koningschieten van Sint Joris is op maandag 28 mei en start om circa 14.30 uur.

 

Vanaf 13.30 uur is het gildeterrein aan de Heersdijk geopend en op die tijd zal het gilde na haar ochtendprogramma massaal en in vol ornaat het gildeterrein opgaan en een vendelgroet brengen voor alle aanwezigen. Daarna wordt de nieuwe gildeboom, speciaal gemaakt door gildesmid Sjef Vingerhoeds, gezegend door pastoor Spijkers en kan het koningschieten beginnen.