Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

KKW 2018! Het zit er weer op.

Op zaterdag 23 juni 2018 was het weer zo ver, de laatste de ronde van de kruisboogwedstrijd voor niet gildebroeders. Na een viertal gezellige dinsdagavonden, zou er deze dag de beslissing moeten vallen, over wie de winnaars van deze editie zou worden.

Lees meer »

Gildefeest Vessem

Het filmpje zegt eigenlijk genoeg (kwaliteit filmpje is helaas niet optimaal). Het was een skonne dag. Het weer was warm en zonnig en het bier koud (en we hebben heel goed geluisterd naar de EHBO: we hebben het bier niet te lang in de zon laten staan ;-))

Lees meer »