Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

Gildefeest in Beers

Lekker dichtbij, veel bekende mensen, een gildefeest in de buurt is in alle opzichten perfect. Doordat er dit jaar weinig gildefeesten op de agenda staan had men in Beers erg veel aanmeldingen. Maar liefst 67 gilden waren te gast in Middelbeers en dat vraagt een goede en strakke organisatie. Het was prima geregeld en ondanks de voorspellingen en dat het enkele keren dreigde bleef het tot na de wedstrijden droog.

Lees meer »

De kaarten zijn geschud

De VAR moest nog even de beelden terugkijken, vandaar dat het iets langer duurder voordat de definitieve eindstand van het kaartseizoen 2018-2019 bekend gemaakt kon worden.

Lees meer »

Op naar de finale

De finaletafel voor de laatste ronde op 28 maart is bekend. Jan van Overbeek, Leo Driessen, Toine van Hout en Gerard Spanjers gaan het dan tegen elkaar opnemen om wie zich de beste kaarter van het seizoen mag noemen. Jan en Leo hebben de beste papieren. Door een mega score neer te zetten van 144 punten staat Leo heel onverwacht nog maar 1 punt achter op Jan. Het lijkt er op dat Toine en Gerard geen kans maken op de 1e of 2e plaats en gaan strijden om de 3e plaats.

Lees meer »

D’r op en d’r over, 10e ronde kaartcompetitie

Het was een grapje Leo……. natuurlijk kan iedereen winnaar worden van de kaartcompetitie. Leo had thuis al verteld dat ze toch niet naar de Beurs kunnen om te gaan eten. Hij was nog zo onder de indruk dat Leo deze week wederom een slechte score neerzette. Aan het einde van de avond hebben we toch maar verteld dat het volstrekte onzin is dat ‘Buitenguldse’ geen kans maken.

Lees meer »

Winterwandeling ‘Met zonder jas’

Wat was bedoeld als een winterwandeling, werd een bijzonder mooie en heel gezellige lentewandeling. Onder prachtige omstandigheden gidste Sjef Vingerhoeds een 30-tal gildebroeders- en zusters door natuurgebied de Mortelen.  Dit gebied kent Sjef op zijn duimpje en vol trots vertelde hij verhalen en wetenswaardigheden over het gebied waar Sjef, zijn vader, ooms en broers hun leven grotendeels hebben doorgebracht. De vertelsels gingen soms zelfs terug tot het tijdperk van Napoleon.

Lees meer »