Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

Sint Hubertus Verschieting, zondag 21 oktober

De vier Oirschotse gilden organiseren al jarenlang om de beurt een zogenaamde Wildverschieting kruisboog op wip. Dit is geen verschieting waar het er wild of ruig aan toe gaat, maar een wedstrijd waarbij de prijzen bestaan uit wild; een haas, konijn of een fazant. Sinds dit jaar heet deze wedstrijd Sint Hubertus Verschieting. Een verwijzing naar de patroonheilige van de jacht. De organisatie van dit jaar was in handen van onze guld: het Sint Joris Gilde Oirschot.

Lees meer »

1e ronde Sint Joris Rik Competitie

Zes tafels met kaarters en een grote groep darters. Afgelopen donderdag zijn de kaart- en dartavonden weer begonnen, en hoe. De avond begon rustig met koffie en een koek, maar al snel barstte de strijd los.

Lees meer »