Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

Op naar de finale

De finaletafel voor de laatste ronde op 28 maart is bekend. Jan van Overbeek, Leo Driessen, Toine van Hout en Gerard Spanjers gaan het dan tegen elkaar opnemen om wie zich de beste kaarter van het seizoen mag noemen. Jan en Leo hebben de beste papieren. Door een mega score neer te zetten van 144 punten staat Leo heel onverwacht nog maar 1 punt achter op Jan. Het lijkt er op dat Toine en Gerard geen kans maken op de 1e of 2e plaats en gaan strijden om de 3e plaats.

Lees meer »

D’r op en d’r over, 10e ronde kaartcompetitie

Het was een grapje Leo……. natuurlijk kan iedereen winnaar worden van de kaartcompetitie. Leo had thuis al verteld dat ze toch niet naar de Beurs kunnen om te gaan eten. Hij was nog zo onder de indruk dat Leo deze week wederom een slechte score neerzette. Aan het einde van de avond hebben we toch maar verteld dat het volstrekte onzin is dat ‘Buitenguldse’ geen kans maken.

Lees meer »

Winterwandeling ‘Met zonder jas’

Wat was bedoeld als een winterwandeling, werd een bijzonder mooie en heel gezellige lentewandeling. Onder prachtige omstandigheden gidste Sjef Vingerhoeds een 30-tal gildebroeders- en zusters door natuurgebied de Mortelen.  Dit gebied kent Sjef op zijn duimpje en vol trots vertelde hij verhalen en wetenswaardigheden over het gebied waar Sjef, zijn vader, ooms en broers hun leven grotendeels hebben doorgebracht. De vertelsels gingen soms zelfs terug tot het tijdperk van Napoleon.

Lees meer »