Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

6e ronde kaartcompetitie

Normaal gesproken staan er altijd wel enkele Draken in de top 5 van de kaartranglijst, maar dit jaar kunnen de Draken geen potten breken. De maat was vol en op een geheime locatie (waarschijnlijk het Drakenhol) maakten ze snode plannen om weer terug te komen aan de top. Kees van Haaren moest zich opofferen. Afgelopen donderdag trok Kees er in alle vroegte met zijn tractor en bladzuiger op uit om zogenaamd het blad in de gemeente Oirschot op te zuigen. Toevallig lagen alle huizen van de kaarters op zijn route. Met als gevolg iedereen veel te vroeg wakker en waarschijnlijk dus met een suffe kop ’s avonds bij het kaarten, althans dat was de bedoeling.

Lees meer »

5e ronde Sint Joris Rik Competitie

Voor zijn doen heeft Jan van Overbeek 2 slechte ronden achter de rug, maar met een ruime voorsprong voert hij toch nog gewoon ranglijst aan. Zijn vrouw Jo staat er iets minder goed voor, althans dat zou je denken. Met 255 punten in de min draagt Jo de rode lantaarn. Maar de Van Overbeekjes zijn niet gek en ze spelen een uitgekiend spelletje. Door ervaring weten ze dat ook de laatste plaats een mooie prijs oplevert en dat is een opoffering waard.

Lees meer »

De guld op bezoek bij Boomkwekerij Johan van Overbeek

Ook buiten het gildeseizoen om is ons gilde een actieve vereniging. In de herfst- en wintermaanden worden diverse activiteiten georganiseerd en vanwege zijn 25 jarige lidmaatschap had gildebroeder Johan van Overbeek de hele guld uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op zijn bedrijf.

Lees meer »

3e ronde Sint Joris Rik Competitie

38, 147, 183. Dat is de indrukwekkende serie punten die Jan van Overbeek tot nu toe heeft neergezet. Jan liet gisteren zijn tafelgenoten Toon van Gerven en Gerard Spanjers beduusd achter met respectievelijk 135 en 133 punten in de min. Het is dat we iedere week loten wie er bij elkaar aan tafel zit, want als we konden kiezen zat Jan voortaan te Pasjansen.

Lees meer »