Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

Kaarten en darten

Het wordt kouder, de bladeren beginnen te vallen het is vroeg donker. Kortom, de tijd om te gaan kaarten is aangebroken. Na een Corona rustpauze van een jaar startte donderdag 14 oktober de Sint Joris Rik Competitie. Inmiddels hebben we alweer 2 ronden gekaart.

Lees meer »

Hubertusverschieting

Op 17 oktober aanstaande zal bij het Sint Joris Gilde Oirschot de Hubertusverschieting plaatsvinden. Voor meer informatie klik op de flyer hieronder.

Lees meer »