Sint Joris Gilde Oirschot

 Het Sint Joris Gilde Oirschot is op 8 juni 1542 opgericht door een aantal goeder mannen uit de herdgang (buurtschap) Straten. Zij kozen als patroonheilige Sint Joris en schoten destijds met de voetboog. Straten ligt op de grens met Best, dat toen nog tot de gemeente Oirschot behoorde. Ook nu nog komen veel leden uit Straten of hebben hun wortels in Straten. Het gildeterrein ligt er nog en ook vinden bijeenkomsten bij voorkeur nog in Straten plaats. Een unieke verzameling koningsschilden van 1614 tot heden is de getuige van een rijke historie. Tot 1973 beperkten de activiteiten van het gilde zich tot het schieten met de kruisboog, maar in dit jaar werd het gilde gekostumeerd en ging het zich ook toeleggen op volksdansen, vendelen en trommen. Later kwamen daar bazuinblazers bij. Ongeveer 80 mannen zijn lid van het gilde. Het jaarlijkse hoogtepunt is de teerdag 's weeks na Pinksteren. Om de vier jaar wordt er koning geschoten.

Nieuws

Limericks

In het archief worden wel eens ooit pareltjes gevonden, bij deze een aantal limericks, welke al jaren geleden zijn geschreven door Clara van Esch. Misschien dat we deze volgend jaar eens op de teerdag ten gehore moeten brengen.

Lees meer »

Nieuwe filmpjes uit de oude doos

Van Sjaak Smits hebben we een ontzettend leuke film uit de oude doos mogen ontvangen. Het betreft een film uit 2001, waarbij we voltallig te gast waren bij de 50e verjaardag van Pieter Smits. De film is in twee stukken geknipt. Klik op de linkjes hieronder om de filmpjes te bekijken:

Lees meer »