Teerdag 2015, maandag 1 juni

 

Net bekomen van de kringdag bij OLV Broederschap, sommigen zelfs net pas uit de feesttent, stond iedereen om half 9 ’s morgens alweer in vol ornaat klaar voor de mis in de Stratense kapel.

De mis was anders dan anders, want in 2014 overleed onze gildebroeder Jan van Haaren, die als koster jarenlang het gezicht was van de Stratense kapel. Jan’s dochter, Marie Louise, heeft zijn rol overgenomen en deed dat met verve.

Na de mis stond bij ’t Zand de tafel al gedekt. De hongerige magen werden gevuld en daarna het was de beurt aan de hoofdman om 5 jubilarissen te huldigen;

Tiny van de Ven 40 jaar lid,jubilaris2015

Toine van Hout,

Henk van de Schoot,

Jan van Overbeek en

Huib Hamers allen 25 jaar lid.

 

Koning Rien van Ruremonde bood het gilde een nieuw koningsschild aan. Uiteraard pas nadat de hoofdman zijn goedkeuring had gegeven over het schild.Die toets was geen enkel probleem en ons gilde is weer een prachtig schild rijker.Volgens de traditie worden na de vendelgroet bij ’t Zand de koning, vaandrig en later de hoofdman uitgehaald.Terugkijkend naar de vorige dag, waarop de kringdag zich afspeelde onder herfstachtige taferelen, waren de weergoden ons vandaag gunstig gezind.De koning en de vaandrig lieten zich uithalen bij Jan van Esch en daar aangekomen begon de zon al volop te schijnen.Onder het genot van een eerste (sommigen al een tweede) flesje bier werd het gilde getrakteerd op de weer van stal gehaalde stokkendans.

De dansers waren zeer verheugd dat Sjef zijn rol bij de stokkendans heeft overgedragen aan Jean Paul van Berkmortel.Een 6-tal hernia’s werden daarmee voorkomen.

 

Vervolgens werd voor de laatste keer in zijn rol als hoofdman Ad Smits thuis uitgehaald. Zijn broer Pieter, onze oudste actieve vendelier, bracht de vendelgroet.

 

Menig (jeugd) lid zal jaloers zijn op de acrobatische kunsten die Pieter nog steeds laat zien. Als verassing werd door Sjef Vingerhoeds een demo van een kroonluchter gepresenteerd die ons gildehuis moet gaan verfraaien. Iedereen was meteen verkocht en vanuit dat enthousiasme werden de te maken onkosten voor de kroonluchter direct bij elkaar gebracht, typisch Sint Joris!!!

Uiteraard moet er op de teerdag ook geschoten worden, dus was het om een uur of drie  tijd om naar het gildeterrein te gaan. Om de geesten te verjagen werd er drie keer rond de gildeboom getrokken.

dolfijn 

Na het welkomstwoord aan de gasten was het aan Mitch Kanters de beurt om namens het gilde een schenking te doen aan een door hem gekozen goed doel. Mitch had deze eer omdat hij met de kermis het Victor van Kessel wisselschild won. Onderdeel hiervan is dat de winnaar een door de leden opgehaald geldbedrag mag schenken aan een goed doel. Mitch heeft daarvoor de Stichting Dol Fijne therapie uitgekozen. Zeker weten dat het geschonken geldbedrag daar op zijn plaats is.

Er stonden 2 verschietingen op het programma: de koningsprijzen en het Hein en Gerrie van Hout wisselschild. De koningsprijzen, geschonken door de koning, waren verdeeld in 2 groepen. Bij de eerste groep was het Henk van Loon junior die won. Achteraf wist Senior dat al van tevoren: ‘als onze Henk met z’n eigen boog komt, dan komt ie om zilver mee te nemen’, en zo geschiedde. Bij de tweede groep was sprake van een lange en spannende kamp. Joris Vingerhoeds was ijzersterk en won in de kamp van Hans Smetsers. Het Hein en Gerrie van Hout wisselschild kende een zeer sterke kamp, bijna de hele top van ons gilde was er bij. Uiteindelijk bleven Joris Vingerhoeds en Aad Schakel over en er ontstond een flinke strijd. Joris toonde andermaal aan de beste schutter van ons gilde te zijn en werd de trotse winnaar.

Na het laatste schot kon de feestavond beginnen. De dorst was al een heel eind gelest, maar de honger was des te groter. De BBQ liet zich goed smaken en van al dat eten kreeg iedereen weer dorst. Toen de hoofd act van de avond begon met zingen moesten snel alle tafels en stoelen aan de kant. Ruud van Broekhoven bracht de zaal in extase en er werd volop meegezongen en er werd weer eens ouderwets gedanst . Als afsluiting bracht Ruud van Broekhoven het lied Brabant en natuurlijk moet daarbij gevendeld worden. De dag ervoor had hij al goed geoefend en vandaag kon Jean Paul nog een keer laten zien dat hij met vendelen de top gaat bereiken. Dit was een prachtig slot en we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde teerdag.

Kalender

zo jan 21, 2018
Piet Schellekens wisselschild
___________
do jan 25, 2018
Kaartavonden Sint Joris
___________
zo jan 28, 2018
Winterverschieting 4 OG
___________
do feb 08, 2018
Kaartavonden Sint Joris
___________
zo feb 11, 2018
Wintercompetitie 4OG
___________
do feb 22, 2018
Kaartavonden Sint Joris
___________
zo feb 25, 2018
Wintercompetitie 4OG
___________

Log in